zondag 16 november 2014

Zelfgebakken brood vs de bakker

Ik heb mij al een tijdje afgevraagd waarom ik altijd een opgeblazen gevoel had van "normaal" brood van de  bakker. Soms werd ik zelfs misselijk! De waarheid zit 'm niet in het brood zelf, maar aan de rommel die de bakker er aan toegevoegd om brood sneller te laten rijzen! Het brood dat je bij de bakker of in de supermarkt koopt zit namelijk broodverbeteraar aan toegevoegd. Ook in veel broodmixen om zelf brood te bakken zit broodverbeteraar. En witbrood zit vaak zelfs melkpoeder in! Dus ik ga 1x per maand  naar de molen om 10 kilo meel te halen, waar ik elke dag zelf een brood van bak. Ik vind zelfgebakken brood lekkerder, ik voel mij er beter bij en het is ook nog eens veel voordeliger! Inclusief stroom, beetje water, gist, zout, olie en eventueel suiker kom je op ongeveer 1 euro per brood uit. Eerst bakte ik het brood met de hand, maar als je elke dag lekker een vers brood wilt dan is het gemakkelijker te investeren in een brood-bak-machine. Vanaf 70 euro heb je al een goede, na 70 broden ga je dan dus ook al besparen! De molen waar ik naartoe ga heeft heerlijke mixen zonder toevoegingen gemalen van granen van lokale boeren. Dus puur alleen granen en zaden! Zo bak ik meestal speciale broden met bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloem. Maar ook met haver en gerst. Je kan eindeloos variëren en zien wat jij lekker vindt! Hier onder zal ik een basisrecept neerzetten voor een volkorenbrood en de bereiding als je een brood met de hand wilt bakken. Je kan dit recept ook met een broodbakmachine bakken daar zal ik ook een bereidingsmethode voor neer zetten. En helemaal achteraan vind je een aantal tips zodat je alle trucjes niet meer zelf hoeft uit te vinden.

Recept:

Ingrediënten:
- 1 theelepel zout
-  eventueel: 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel olie (zonnebloem of olijfolie)
- 290 ml water
- 140 gram tarwe of spelt bloem
- 350 gram volkoren tarwe of spelt meel
- 1 theelepel gedroogde gist

Bereiding voor in de broodbakmachine:
- Doe de ingrediënten in exact deze volgorde in de broodbakmachine om tot een goed brood te komen. Stel de broodbakmachine in op een volkorenprogramma voor een luchtig brood en op het basisprogramma voor een iets vaster brood.

Bereiding met de hand:
- Meng het gist met suiker en de helft van het water in een kommetje en laat 10 minuten staan.
- Meng het meel met het zout en maak in het midden een kommetje.
- Giet de olie en het gistmengsel in het kommetje van meel.
- Mix met 4 vingers het meel door het gistmengsel van binnen naar buiten en voeg telkens een beetje water toe totdat alles gemengd is. En je een deegbal hebt.
- Kneed minimaal 5 minuten (hoe langer je kneed, hoe luchtiger het brood)
- Als het deeg aan je vingers blijft plakken dan kan je een beetje bloem toevoegen waardoor het deeg wat minder plakkerig wordt.
- Maak nu een bal van het deeg en laat het voor 40 minuten rijzen op een warme plek in huis totdat het deeg 2x zo groot is geworden.
- Kneed het deeg nog eens 5 minuten.
- Kneed het deeg in de vorm waarin jij je brood het liefste ziet of doe het in een ingevet bakblik voor een hoog brood. En laat het nog eens 40 minuten rijzen totdat het volume van het deeg is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius boven en onder warmte. Geen hetelucht!! Daar droogt het brood van uit.
- Zet een kommetje water onder in de oven.
- Bak het brood gaar in de voorverwarmde oven voor 30-40 minuten.
- Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt.


Tips:
- Het suiker is optioneel, het zorgt ervoor dat het brood iets luchtiger wordt, omdat gist suikers nodig heeft om te rijzen.
- Als je een brood met de hand wilt bakken en je hebt een sterke keukenmachine, dan kan je ook alle ingrediënten in de keukenmachine gooien en het apparaat het werk laten doen!
- Wanneer je de bloem en meel toevoegt bij het bakken in de broodbakmachine, maak dan een kuiltje  in het meel en doe daar de gist in zodat de gist droog blijft totdat alle ingrediënten gemixt worden. Op deze manier kan je de timer aanzetten zodat je 's ochtends als je wakker wordt lekker vers brood hebt!! Gist dat nat wordt begint namelijk meteen te reageren, als je de timer dan bijvoorbeeld op 8 uur later zet, omdat dan je wekker gaat. Dan is het gist al uitgewerkt als het nat is geworden. Dan wordt je brood heel vast, omdat het niet meer rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten