Het resultaat was dat de pannenkoeken met havermelk langer moesten bakken dan de pannenkoeken met koemelk. Ze werden namelijk minder snel gaar en bruin. Ook heb je iets meer vet nodig, omdat ze sneller aan de pan blijven plakken (waarschijnlijk doordat koemelk meer vet bevat dan havermelk). Ze waren ook iets anders van structuur en iets slapper. De volgende keer ga ik proberen een extra ei toe te voegen, dan denk ik dat ze iets steviger worden. Havermelk bevat namelijk iets minder eiwit dan koemelk. Als je sojamelk wilt gebruiken zou ik het op 2 eieren houden en voor rijstmelk zou ik ook 3 eieren gebruiken.
Qua uiterlijk en smaak beleving was het wel net een "normale" pannenkoek. Al met al zeker een succes en voor herhaling vatbaar. Mijn ervaring was dat de pannenkoeken met havermelk veel lichter verteerbaar waren en minder vet smaakte.
Recept voor 6-8 pannenkoeken:
Ingrediƫnten:
- 100 gram bloem
- 300 ml havermelk
- 1 zakje vanille suiker
- 1 eetlepel suiker
- 2 eieren (de volgende keer ga ik 3 eieren proberen)
- 2 mespuntjes zout
- flinke scheut zonnebloemolie
- snufje kaneel
Bereiding beslag:
- Zeef de bloem in een om en voeg de suiker toe.
- Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de eieren aan toe.
- Voeg 1/3 van de havermelk toe en begin het deeg te kloppen met de garde of de mixer.
- Wanneer het beslag glad is geklopt voeg dan de rest van de melk toe en het zout.
- Voeg een flinke scheut zonnebloemolie toe aan het beslag (dan heb je geen olie of boter meer nodig om te bakken).
- Het geheel goed mengen tot een glad beslag.
Bakken:
- Zorg dat de koekenpan goed heet is voor je begint te bakken. Je hoeft geen vet meer in de pan te doen, omdat het al in het beslag zit!!
- Giet een kleine pollepel beslag in de pan.
- Zodra de randjes bruin worden kun je de pannenkoek omdraaien. (Gebruik daarvoor een grote spatel aangezien de pannenkoeken vrij slap zijn.)
- De pannenkoek is klaar wanneer hij aan twee kanten mooi bruin gebakken is.
- Als de pannenkoek niet los kwam van de pan kan je iets meer zonnebloemolie door het beslag doen, daardoor zullen de pannenkoeken makkelijker los komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten