woensdag 12 november 2014

Rijstmelk

Ik ben begonnen met experimenteren met havermelk, omdat die voedingswaarden (naast sojamelk) het beste overeen kwamen met normale melk. Voor bereidingen zoals havermout pap en pannenkoeken is havermelk perfect. Maar om zo te drinken en voor toepassingen als sauzen vind ik de smaak van havermelk niet geweldig en iets te waterig. Daarom ben ik zelf rijstmelk gaan maken om te kijken hoe dat is. Op internet heb ik al wat rond gespeurd en gezien dat rijstmelk ook perfect gebruikt kan worden voor bereidingen.

Ik zet hier even een overzichtje neer met de belangrijkste overeenkomsten en verschillen van de voedingswaarden tussen: koemelk, sojamelk, rijstmelk en havermelk

Voedingswaarden per glas (150g):
                                     Koemelk (halfvol) Sojamelk   Havermelk    Rijstmelk
Energie(kcal)                       69                        56                   68              71
Eiwit(g)                                5                           6                    2                 0
Koolhydraten(g)                  7                            1                  10                14
Vet(g)                                   2                           3                    2                 2
  - waarvan verzadigd(g)     2                            0                    0                 0
Vezels(g)                             0                            1                    0                 0
Natrium(mg)                       63                         26                   0                 0

Ik heb de rijstmelk gemaakt volgen onderstaand recept. Volgens veel recepten moet er 1 theelepel zout toegevoegd worden per 1,5l. Ik vond dat wat veel dus ik heb maar een halve theelepel toegevoegd. Maar zelfs een halve theelepel was te veel, ik denk dus dat een snufje zout genoeg is. Met een halve theelepel smaakte het namelijk echt naar zoute melk. Om mee te koken voeg ik geen suiker toe, maar om te drinken is een theelepel honing of suiker wel lekker. Ik moest wel nog flink wat water toevoegen om te verdunnen aangezien het eindresultaat vrij dik was.

Recept:

Ingrediƫnten:
- 1 kopje zilvervliesrijst
- 6 kopjes water
- snufje zout
- Eventueel: honing of suiker naar smaak

Bereiding:
- Spoel de rijst goed af in een zeef.
- Kook 1 kop rijst voor 2 uur in 6 kopen water met een snufje zout.
- Laat de rijst met water afkoelen (giet niet af!!).
- Draai de rijst met water helemaal fijn in een blender.
- Doe het rijstmengsel in een sapcentrifuge. Als er nog vocht in het pulp zit, herhaal dit dan totdat alle vocht eruit is. (Ik moest drie keer centrifugeren).
- Als je geen sapcentrifuge hebt kan je het mengsel ook drie keer zeven.
- Verdun het mengsel nu met water tot de gewenste dikte. (Ik geef de voorkeur aan 1 deel rijstmelk met 1 deel water)
- Eventueel kan je nog zoeten met honing of suiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten