Mijn eerste experiment is havermelk. Waarom havermelk? Na soyamelk komt het qua voedingswaarde het beste overeen met magere koemelk. Soyamelk vond ik niet zo'n goed idee, omdat het schijnt dat daar stoffen inzitten die op vrouwelijke hormonen lijken. Voor mij als man lijkt me dat niet zo gezond.
Recept dat ik gevolgd heb:
Ingrediƫnten:
- 100 gram havermout
- 700 ml water + extra water om mee te spoelen
Bereiding:
- Havermout spoelen met water in een zeef
- Havermout onder water zetten en 20 min tot overnacht laten weken in de koelkast
- Giet de geweekte havermout af in een zeef en spoel nog eens na met water
- Doe de geweekte havermout met 700 ml water kort in de blender
- De volgende stap is de pulp scheiden van het vocht, ik heb dat gedaan door het mengsel in de sapcentrifuge te doen (dan heb je de meeste opbrengst). Je kan het mengsel ook drie keer zeven volgens het recept waar ik mij op heb gebaseerd als je geen sapcentrifuge hebt.
Het resultaat was iets dat door kan gaan voor magere melk, maar echt lekker om zo te drinken is het niet. Het schijnt wel perfect te zijn om te gebruiken als melkvervanger om mee te koken (bijvoorbeeld pannenkoeken, havermoutpap).
Ik hou zelf heel veel van lasagne, dus ik ga vanavond proberen om een lactose vrije bechamelsaus te maken met mijn zelfgemaakte havermelk.
De pulp die je overhoud van de havermout kun je gebruiken voor havermout pap of in havermout koekjes, op die manier wordt niets verspild!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten