woensdag 12 november 2014

Ghee

Omdat ik normaal alles met roomboter deed heb ik nu een probleem. Ik houd namelijk absoluut niet van margarine of sojaboter. Gelukkig is er voor dit probleem een oplossing, namelijk Ghee! Ghee wordt al jaren in India in de Ayurveda gebruikt. Dit is geklaarde boter waar alle melkbestanddelen uit zijn gehaald. Dus ghee is boter zonder lactose en melkeiwitten!! Daardoor gaat het ook niet spetteren bij verhitting waardoor je er zelfs in kunt frituren en je boter brand niet meer aan bij bakken en braden! Je kunt het ook koud gebruiken als boter op je brood. Daarnaast bevat het ook alleen maar onverzadigde vetzuren waardoor het ook goed is voor je cholesterol. Je kan ghee kopen in de reform/biowinkel, maar dat is duur. Daarnaast is de kwaliteit ook vaak zuiverder als je het zelf maakt! Hier onder het recept voor een verloren uurtje op een vrije dag.

Recept:

 IngrediĆ«nten:
- ongezouten roomboter (liefst bio)

Bereiding;
- Smelt de boter in een pot met dikke bodem op een matig vuur.
- Je zal zien dat de melkeiwitten vlokken gaan vormen en dat de boter een beetje begint te borrelen, dit is normaal.
- Roer de boter af een toe een beetje door, ook over de bodem, omdat anders de melkeiwitten aanbranden.  Door aanbranden wordt de boter bitter (is ook niet gezond als dat gebeurd!).
- Als het borrelen minder wordt let dan goed op, omdat de melkeiwitten dan gemakkelijk kunnen aanbranden!
- Haal de pot van het vuur na ongeveer 3 minuten nadat het borrelen minder is geworden.
- De kleur is dan goud bruin en de geur licht karamel.
- Leg een stuk keukenpapier in een zeef en filter de boter (de vaste bestanddelen bevatten o.a. lactose, melkeiwit en cholesterol). Je kan ook een koffiefilter gebruiken, maar uit ervaring kan ik zeggen dat je er meer uit filterd met keukenpapier.
- Bewaar de ghee in schone droge glazen potten buiten de koelkast op een donkere plek. Op deze manier is de ghee maanden houdbaar, zelfs geopend.

Tip:
Als er bruinen vlekjes op de ghee komen is de ghee niet meer goed en kan je best nieuwe maken (duurt lang voordat het zover is!). Je kan bederf tegen gaan door altijd een schone lepel te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten